«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»: Τα πνευματικά οφέλη της άσκησης!

Κι αν μέχρι τώρα γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η άσκηση βοηθάει στο να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές όλες οι σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι η άσκηση βοηθάει ιδια??τερα και στην πνευματική μας υγεία και απόδοση.

  • Κάνοντας γυμναστική το πρώτο πράγμα που συμβαίνει στο σώμα μας είναι η αύξηση των καρδιακών μας παλμών και ως εκ τούτου και η αιματική μας ροή. Εξαιτίας της βελτιωμένης λειτουργίας των πνευμόνων, οξυγονώνεται και αιματών??ται καλύτερα ο εγκέφαλος. Έτσι ενισχύεται η σύναψη (μεταγωγή ερεθισμάτων στον εγκέφαλο) και η δημιουργία νέων νευρώνων, προωθείται η παραγωγή ουσιών που αυξάνουν την λειτουργία του εγκεφάλου και ισορροπούν το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι να βελτιώνεται η ικανό??ητα συγκέντρωσης, αντίληψης και προσοχής.
  • Με την ήπια άσκηση παρατηρείται καλύτερη ποιότητα ύπνου συμβάλλοντας στη σωματική και ψυχική ευεξία.
  • Η παραγωγή ορμονών σχεδόν μεγιστοποιείται με την κινητική δραστηριότητα.

ΝΟΡΕΠΙΝΕΦΡΙΝΗ: χημική ουσί?? που παράγεται μετά την άσκηση και συμμετέχει στη ρύθμιση της μνήμης.

ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ: βελτιώνουν τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση.

  • Έχοντας μπει το άγχος για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό φαίνεται να είναι ότι σύμφωνα με μελέτε?? οι άνθρωποι με καλή φυσική κατάσταση μπορούν και το διαχειρίζονται καλύτερα σε σχέση με τους λιγότερο γυμνασμένους. Κάνοντας αερόβια άσκηση (γυμνάζοντας το καρδιαγγειακό μας σύστημα minimum 20 λεπτά/ τρεις φορές την εβδομάδα) σε 12 εβδομάδες θα έχει αρχίσει να φαίνεται η επιρροή της στον έλεγχο του καθημερινού στρες.
  • Τα ίδια και παραπάνω οφέλη παρατηρούνται κάνοντας γυμναστική με αντιστάσεις σε συνδυασμό με αεροβική και ως προς τη διάθεση μας. Είτε μιλάμε απλά για κακή διάθεση, είτε για κλινική κατάθλιψη από το πρώτο κιόλας μάθημα γυμναστικής θα αρχί??ει να υπάρχει διαφορά σχεδόν αντίστοιχη των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Κι αν οι περισσότερες έρευνες λένε ότι τα αποτελέσματα αρχίζουν να εγκαθίστανται στον οργανισμό μας κατά μέσο όρο στις 12 εβδομάδες συστηματικής άσκησης, όλα τα παραπάνω αρχίζουμε να τα νιώθουμε από το πρώτο κιόλας πεντάλεπτο καρδιακής άσκησης.

Αρμόδιος για την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια των προπονήσεών σας είναι ο γυμναστής σας. Συμβουλευτείτε τον ώστε να απολαύσετε κ εσείς όλες τις προσαρμογές που γίνονται στο σώμα και στην πνευματική σας υγεία.

ΠΗΓΗ: inspireyourlife.gr