Άσκηση: Πώς θα παρακάμψετε τις δικαιολογίες...

Όταν έρθει η ώρα να γυμναστούμε, πολλοί από μας έχουμε αρκετές δικαιολογίες για να μην το κάνουμε-λίγο χρόνο, λίγη ενέργεια ή απλά δεν μας αρέσει η άσκηση.

Γνωρίζετε ότι πρέπει να ασκείστε. Όλοι έχουμε ακούσει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται είναι πιο υγιείς. Εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια, διαβήτη και ορισμένα είδη καρκίνου, κοιμούνται καλύτερα και αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και ενεργητικοί.
Ένα γυμνασμένο σώμα δείχνει και καλύτερο. Ωστόσο, όταν έρθει η ώρα να γυμναστούμε, πολλοί από μας έχουμε αρκετές δικαιολογίες για να μην το κάνουμε-λίγο χρόνο, λίγη ενέργεια ή απλά δεν μας αρέσει η άσκηση.
Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις δικαιολογίες και να δραστηριοποιηθείτε; Ακολουθούν οι 6 πιο συνήθεις δικαιολογίες κατά της άσκησης και τα βήματα για να τις παρακάμψετε.

Δεν έχω χρόνο

`Πόση ώρα βλέπετε τηλεόραση;`, ρωτά ο Walter Thompson, καθηγητής Kινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης εκπομπών χρησιμοποιείστε όργανα αντίστασης ή ??ερπατήστε στο χώρο που βρίσκεστε. Mπορείτε να περικόψετε το χρόνο παρακολούθησης εκπομπών, δηλώνει ο James Hill. Ακόμα καλύτερα, κλείστε την τηλεόραση και περάστε το χρόνο σας με άσκηση.
Αν η δουλειά καταναλώνει όλο τον ελεύθερο χρόνο σας, προσπαθήστε να ασκηθείτε εκεί. Κλείστε την πόρτα του γραφείου σας και πηδήξτε σχοινάκι για 10 λεπτά ή περπατήστε στο χώρο, δηλώνει ο Thompson.
Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι ‘επίσημη’. Προσπαθήστε να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε περισσότερο. Πηγαίνετε με τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ, μην οδηγείτε όταν μπορείτε να περπατήσετε, πάρτε βηματομετρητή και προσπαθήστε να αυξήσετε τα βήματα που κάνετε καθημερινά.
Η Ένωση Γενικών Χειρουργών των ΗΠΑ, συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά αεροβικής την εβδομάδα, δηλαδή 20 λεπτά τη μέρα. Τα καλά νέα είναι ότι τρεις περίοδοι 10 λεπτών έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με περιόδους 30 λεπτών και μπορεί να ενταχθούν ευκολότερα στο πρόγραμμά σας.
Σύμφωνα με τον Hill, του πανεπιστημίου του Κολοράντο, άνθρωποι που γυμνάζονται συνηθίζουν να κάνουν την άσκηση συνήθεια. Δεν έχουν παραπάνω χρόνο από άλλους, αλλά απλώς κάνουν την άσκηση προτεραιότητά τους. Βρίσκουμε χρόνο για πράγματα που εκτιμάμε.

Είμαι πολύ κουρασμένος

Η άσκηση σας δίνει περισσότερη ενέργεια, δηλώνει η γυμνάστρια Marisa Brunett. Όταν αρχίσετε να κινείστε, η κούρασή σας θα αρχίσει να εξαφανίζεται.
Βοηθ??τε στην απελευθέρωση των ενδορφινών-ορμονών που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα, δηλώνει η Brunett. Βοηθάτε και στην καλή κυκλοφορία του αίματος αντί να γυρίσετε σπίτι και να καθίσετε σον καναπέ.
Μπορεί να βοηθά το να ασκείστε το πρωί πριν εξουθενωθείτε από την κουραστική μέρα, δηλώνει η κινησιολόγος Lynette Craft, του Πανεπιστημίου Northwestern.
Αν δεν είστε πρωινός τύπος μην στεναχωριέστε. Η Brunett, που ασκείται στη μέση ή το τέλος της ημέρας, συνιστά να ασκείστε όπου αισθάνεστε καλύτερα.

Δεν βρίσκω χρόνο λόγω των παιδιών

Η απάντηση είναι η πολ??πραγμοσύνη, λένε ειδικοί. Πάρτε μαζί σας τα παιδιά, δηλώνει η Hill. Πηγαίνετε τα παιδιά στο σχολείο με τα πόδια αντί με το αυτοκίνητο. Όταν γυμνάζονται, εσείς μπορείτε να περπατάτε. Κατά τη διάρκεια αγώνων, περπατήστε έντονα στο γήπεδο.
Χρησιμοποιείστε τον οικογενειακό χρόνο για ??ην άσκηση, συνιστά η Brunett. Πηγαίνετε για ποδήλατο με τα παιδιά σας, βάλτε δίχτυ βόλεϊ στον κήπο σας ή περπατήστε στη γειτονιά με τα παιδιά σας. Όταν δεν έχει καλό καιρό προσπαθήστε να παίξετε βιντεοπαιχνίδια δράσης.
Να θυμάστε ότι η καλή σας φυσική κατάσταση είναι ωφέλιμη και γι?? τα παιδιά σας. Όταν η μητέρα ή ο πατέρας είναι περισσότερο γυμνασμένοι έχουν περισσότερη ενέργεια και τότε όλη η οικογένεια ωφελείται, δηλώνει η ψυχολόγος Christina Recascino.

Η άσκηση είναι βαρετή

Η άσκηση πρέπει να είναι σαν το σεξ, δηλώνει ο φυσιολόγος Mike Bracko. Θα πρέπει να τη θέλετε και να αισθάνεστε καλά πριν και κατά τη διάρκειά της.
Πώς φτάνουμε εκεί; Πρώτα από όλα επιλέξτε μια δραστηριότητα που θα σας αρέσει. Δοκιμάστε το χορό, την κηπουρική ή πάρτε μέρος σε ομάδα που ασχολείται με κάποιο άθλημα. Αν σας αρέσει η μουσική δοκιμάστε το χορό. Υπάρχει άσκηση για όλους.
Δεν είναι ανάγκη να είναι δυσάρεστη.
Αν καθιστά την άσκηση περισσότερο ευχάριστη είναι δεκτό να βλέπετε τηλεόραση ή να διαβάζετε όσο ασκείστε στο ποδήλατο ή το διάδρομο-μόνο μην ξεχνάτε το πεντάλ.
Η άσκηση με φίλους επίσης βοηθά πολλούς ανθρώπους. Δεν αρέσει σε όλους να τρέχουν μόνοι τους χιλιόμετρα, δηλώνει ο Peter Nierman, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Βρείτε ομάδα να γυμνάζεται μαζί σας ή τους φίλους σας.
Μετά από κάποιο διάστημα δοκιμάστε κάτι εντελώς καινούργιο. Για να μη βαρεθείτε εμπλουτίστε το με κάτι άλλ??.

Δεν μου αρέσει η κίνηση

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η κίνηση, δηλώνει ο φυσιολόγος Gerard Endress. Προτιμούν να διαβάζουν ή να βλέπουν τηλεόραση. Τους ρωτά ‘μπορείτε να περπατήσετε στο εμπορικό κέντρο’;
Αν η εφίδρωση είναι αυτό που δεν σας αρέσει, μπορ??ίτε να βρείτε μια άσκηση κατά την οποία δεν θα ιδρώνετε υπερβολικά, δήλωσε ο Endress.
Μπορείτε να ασκείστε σε εσωτερικό χώρο με κλιματισμό. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε κι έτσι δεν θα παρατηρήσετε εφίδρωση ή να επιλέξετε άσκηση χαμηλής εφίδρωσης όπως η γιόγκα.
Αν η άσκηση πλη??ώνει τους συνδέσμους σας προσπαθήστε να αρχίσετε με ασκήσεις στο νερό, συνιστά η Brunett. Όσο πιο δυνατοί γίνονται οι σύνδεσμοι τόσο λιγότερο θα πονάτε. Αν έχετε περισσότερο σοβαρούς περιορισμούς στο σώμα ζητήστε τη γνώμη ειδικού ή βρείτε γυμναστή που θα μπορέσει να σας βοηθήσει να επιλέξετε ασκήσεις ασφαλείς και εύκολες.
Αν δεν σας αρέσει να κινείστε γιατί αισθάνεστε παχύσαρκοι, αρχίστε με λιγότερο δημόσια δραστηριότητα, όπως να βλέπετε ένα βίντεο γυμναστικής στο σπίτι. Περπατήστε με φίλους που δεν θα σας κρίνουν στη γειτονιά, ενώ φορέστε ρούχα που δίν??υν αρκετή κάλυψη για να αισθάνεστε άνετα.
Θυμηθείτε ότι τα γυμναστήρια σήμερα είναι διαφορετικά. Μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας φαίνεται πιο άνετο.

Πάντα τα παρατάω

Θέστε μικρούς εφικτούς στόχους. Έτσι, είναι πιθανότερο να έχετε την αίσθηση της επιτυχίας, και όχι της αποτυχίας, δηλώνει η Brunett. Αν ασκείστε για 5 λεπτά την ημέρα σε μια εβδομάδα, θα αισθανθείτε καλύτερα και είναι περισσότερο πιθανό να θελήσετε να δοκιμάσετε 10 λεπτά την ημέρα, την επόμενη εβδομάδα.
Βοηθά επίσης να κρατάτε ημερολόγιο και να το δημοσιοποιήσετε-ακόμα και στο διαδίκτυο. Ο Craft το ονομάζει πίνακα ενθάρρυνσης. Οι φίλοι και συγγενείς μπορεί να διαβάσουν για την προσπάθειά σας και να σας συγχαρούν. Το ημερολόγιο μπορεί να σας δείξει επίσης αν έχετε αρχίσει να επιβραδύνετε…τις καύσεις.
Η ύπαρξη παρέας στην άσκηση, σας κρατά προση??ωμένο στο στόχο, δηλώνει ο Ψυχολόγος Eric Endlich. Όταν εγκαταλείεπτε ένα πρόγραμμα άσκησης απογοητεύετε τον φίλο σας, καθώς και τον εαυτό σας.

Κοιτάξτε προς το μέλλον. Είναι πιο δύσκολο να αρχίσετε να ασκείστε παρά να παραμείνετε προσηλωμένος, όταν έχετε ήδη αρχίσει, δηλώνει ο David Coppel. Θεωρεί πως μετά από δυο εβδομάδες άσκησης θα αισθάνεστε καλά.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Εύη Ψωμιάδου